Indicatoren van intensieve zorg aan het levenseinde bij kinderen met kanker

Levenseindezorg krijgt veel aandacht bij volwassenen met kanker. Er zijn bijvoorbeeld een aantal studies die op basis van bepaalde indicatoren in grote datasets, zoals deze van de mutualiteiten, nagaan hoeveel mensen ICU opnames, intubaties, chemokuren… hadden in de laatste maand voor het overlijden en waar mensen stierven. Met deze informatie kan de kwaliteit van levenseindezorg dan geanalyseerd en verbeterd worden. Dergelijke indicatoren van intensieve levenseindezorg werden echter zelden onderzocht voor de pediatrie.

Enkel in Taiwan, Korea en Ontario (Canada) werden dergelijke indicatoren al onderzocht, en nu in het voorgestelde artikel in California (Verenigde Staten). De onderzoekers selecteerden uit een database met sterftecertificaten en patiënt discharge data alle kinderen en jongeren (0-21) die stierven tussen 2000 en 2011 aan kanker.

In totaal hadden deze onderzoekers informatie over 3732 kinderen en jongvolwassenen. De meeste van hen hadden solide tumoren (59%) gevolgd door hematologische kankers (41%) waarvan de meest voorkomende lymfoblastische leukemie (20%). Het was een oudere populatie – iets minder dan de helft was tussen de 15 en 21 jaar oud.

Belangrijkste resultaten:

 • 63% van de kinderen of jongvolwassenen stierven in het ziekenhuis
 • 20% had een ICU opname in de laatste maand voor overlijden
 • 20% kreeg een intubatie of mechanische ventilatie in de laatste maand
 • 4% kreeg kanker gerichte chemotherapie in de laatste 14 dagen
 • Vooral de jongste (15 jaar), en deze met hematologische kankers kregen veel intensieve zorg en meer kans op sterven in het ziekenhuis
 • Degene die stierven na 2008 hadden meer kans om intensieve zorg te krijgen

De cijfers in perspectief: 

 • Vergeleken met volwassen (30%) in de VS sterven meer kinderen (60%) in het ziekenhuis en hebben kinderen vaker een ICU opname (10% vs 20%). Dit is niet zo verrassend gezien de diagnose, prognose en de dood van een kind meer variëren bij kinderen dan bij volwassenen. Daarom verschilt de communicatie, beslissingen en hoop tussen kinderen en oudere volwassenen. Dit kan een invloed hebben op het beleid voor het veranderen naar non-curatieve behandelingen. Het aantal levensjaren die je verliest bij een kind met kanker is veel groter dan bij volwassenen, waardoor er wellicht vaker –en agressiever- nog voor genezing gegaan wordt.
 • Bij volwassenen werd reeds aangetoond dat intensieve procedures en behandelingen aan het levenseinde samengaan met een slechtere levenskwaliteit en kwaliteit van sterven. Meer onderzoek is nodig over deze associaties in pediatrie. Recent toonde alvast een studie dat het inzetten van palliatieve zorg zorgde voor minder intensieve zorg aan het levenseinde en minder ziekenhuissterftes bij jongvolwassenen (15-26 jaar)
 • De resultaten tonen intensievere zorg voor hematologische kankers. Meer onderzoek is nodig om na te gaan of dit overeenkomt met de wensen van patiënten en hun familie of dat dit komt door bijvoorbeeld de timing van gesprekken over levenseinde, beschikbaarheid van palliatieve zorg of andere factoren.

 Waarom zijn deze resultaten nuttig?

 • Deze data geven geen indicatie over de kwaliteit van zorg op individueel niveau, maar op populatieniveau.
 • Deze studie toont een beschrijving van een aantal indicatoren voor intensieve zorg aan het levenseinde, en zijn een basis om te kunnen evalueren of verschillen tussen bepaalde groepen of ziekten doelgericht zijn of te maken hebben met bepaalde gezondheidszorgfactoren.
 • Aan de hand van dergelijke data kunnen we in de toekomst beter bepalen voor welke groepen acties ondernomen moeten worden.

Deze informatie komt uit: Emily E. Johnston, Elysia Alvarez, Olga Saynina, Lee Sanders, Smita Bhatia, Lisa J. Chamberlain. Disparities in the Intensity of End-of-Life Care for Children With Cancer. Pediatrics, October 2017.

Foto door Ales Krivec op unsplash.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s